معاون پرورشی و فرهنگی آموزش و پرورش:
در حوزه پرورشی باید برای تحقق تحول تلاش کنیم
معاون پرورشی و فرهنگی سیاستها و برنامههای این معاونت را در سال ۱۴۰۴ تشریح کرد.
به گزارش مرکز اطلاع رسانی و روابط عمومی وزارت آموزش و پرورش، صادق حسین زاده ملکی در گردهمایی مشترک اعضای شورای معاونان و مدیران کل آموزش و پرورش استانها که با حضور وزیر آموزش و پرورش در اردوگاه شهید باهنر برگزار شد با بیان اینکه یکی از کلیدیترین مسائل در الگوی برنامهای پرورشی به عنوان ضرورت کشور و مطالبه دلسوزان ، مسئله تحول است گفت: در حوزه پرورشی باید برای تحقق تحول تلاش کنیم این امر با همراهی مدیران و مربیان و مشاوران بهعنوان پرچمداران این تحول، عملی میشود.
وی در ادامه صحبت های خود، افزود: ما در حوزه پرورشی و فرهنگی نیازمند بهروزرسانیهای کلیدی هستیم.
ملکی بیان کرد: الگویی که برای تحول پرورشی در نظر گرفتیم، ویژگیهایی دارد؛ اولین رویکرد براساس آیندهنگاری ایران است یکی از مهمترین حوزههای دانشی روز دنیا که برای آن کار علمی و عملیاتی گستردهای را دنبال میکنند، مسائل مرتبط با آینده است. لازم است برای مطالعات، سطح کاربردی مسائل آینده و نوآوری برنامهها، سازوکار علمی داشته باشیم.
ملکی اضافه کرد: باید توجه کنیم که آینده ممکن و مطلوب ایران ۱۴۲۰ چگونه است چرا که آینده مطلوب و ممکن کشور در مدارس امروز شکل میگیرد لذا ویژگیهای آینده درخشان ایران، ابتدا در انگیزه و فکر و دغدغه دانشآموزان عزیزمان ساخته می شود.
وی همچنین گفت: روشهایی را تمرکز داریم تا مسئلهها و دغدغههای نوجوانان ما به سمت آینده مطلوب ایران عزیزمان حرکت کند این امر یکی از پایههای فکری و برنامهای حوزه پرورشی است.
وی اظهار کرد: یکی از رویکردهای اصلی برنامههای پرورشی، موضوع فراگیرسازی و عمومیسازی برنامههاست اجازه نداریم حتی یک دانشآموز را از فرصتهای سازنده و جذاب پرورشی محروم کنیم دانش آموزان عزیز ما استعدادها و توانایی های بسیار شوقانگیزی دارند لذا باید زمینه بروز و شکوفایی آنان را فراهم کنیم؛ یکی از رویکردهای اصلی پرورشی این است که نوع برنامه های ما همه دانش آموزان را در بر بگیرد لذا باید جنس برنامهها به مرور متفاوت شود.
ملکی موضوعات کلیدی معاونت پرورشی و فرهنگی را در سال جاری برشمرد و گفت: نهاد و موضوع خانواده از مهمترین موضوعاتی است که باید در نظام تعلیم و تربیت محوریت پیدا کند ملکی اشاره کرد: وزیر آموزش و پرورش از ما خواسته است فعالیتهای پرورشی از دل مدرسه بیرون آیند چرا که باید اهتمام بورزیم که تمرکز فعالیتها در مدرسه باشد؛ در مرحله اول، برای تحول ، بر زیستبوم پرورشی درون مدرسه تاکید داریم و روی پنج عنصر پیشران کلیدی پرورشی در مدرسه تمرکز میکنیم.
وی در ادامه این ۵ عنصر را همکاران رسمی و افتخاری پرورشی، تشکلهای دانشآموزی و دانش آموزان فعال و کنشگر، فناوریهای برتر و نوین پرورشی، محتوا و مهندسی پیام، برنامه درسی پرورشی خواند و تاکید کرد: اگر نقش و مسئولیت دانش آموزان در نظام تعلیم و تربیت به رسمیت شناخته شود بسیاری از مشکلات اساسی فرهنگی، اجتماعی و آموزشی کشور حل خواهد شد.
ملکی ادامه داد: یکی از شاخصهای ما در سنجش مدیران، معلمان و مربیان این است که آنان تا چه میزان به دانش آموزان و تشکلهای آنان مشارکت میدهند و اینکه چه میزان همه تشکلهای دانش آموزی در مدارس فعال هستند. چرا که برای مشارکت بیشتر دانش آموزان در فعالیتهای پرورشی باید همه تشکلهای دانشآموزی در مدارس فعال شوند. و مشارکت دانش آموزان در طراحی و اجرای برنامههای پرورشی مدرسه توسعه یابد.
معاون وزیر همچنین اشاره کرد: درباره همکاران رسمی و افتخاری پرورشی، مسئله جذب و ساماندهی سرمایههای ارزشمند انسانی پرورشی در جهت تامین نیاز فرهنگی مدارس را دنبال میکنیم و باید تلاش کنیم بهترینها مربی پرورشی شوند. همچنین باید بتوانیم از بهترین تجربیات و توانایی های مربیان و مشاوران عزیزمان استفاده کنیم و میدان و فرصت بیشتری برای خلاقیتها و دغدغه های همکاران پرورشی در مدرسه فراهم شود.
وی با اشاره به اینکه ۳ فناوری برتر در دستور کار است گفت: بهروزرسانی بهترین تجربههای برتر ۴۰ سال گذشته یکی از این موارد است و بهرهمندی و بهروز رسانی این تجربهها باید دنبال شوند. دومین سطح فناوریهای پرورشی، بهرهمندی از برترین ابتکارات و نوآوری مربیان ایران و جهان است سطح سوم نیز طراحی الگوی مواجه و بهرهمندی فرصتمحور از فناوریهای نوظهور فرهنگی و اجتماعی است.